miercuri, octombrie 05, 2005

Poezie: Departe

Prea multa vreme-n mine am cautat
Si n-am gasit nimic intr-un final.
Cand am privit in zare disperat,
Eram mult prea departe de vreun mal.

Atunci am inceput sa strig cat pot,
Raspunsul insa nu a mai venit…
Si tot de-atunci continui sa inot,
Sperand ca va mai fi un rasarit.

Parerea mea: Sufletul

Avem suflet? Cine e nebun sa zica nu?

1) Sufletul, mai mult ca toate, reprezinta pentru noi toti o ipoteza atragatoare. Ar fi dureros daca am afla la un moment dat ca acesta nu exista si ca noi functionam numai in baza unui mecanism. Avem nevoie de aceasta idee ca, undeva inauntrul nostru, exista ceva care ne anima, ceva care ne pune in miscare emotionala si stabileste o legatura cu Divinitatea. Acest lucru ascunde in fapt dorinta de a nu fi lasati singuri.
2) Sufletul, dupa parerea mea, ascunde cam toata trairile de care am fost vreodata capabili. Este ca o baza de date emotionala structurata pe mai multe categorii dar cu doua directii principale, opuse dar antagonice: IUBIREA si URA. Printre acestea doua trece o linie subtire care poarta numele de INDIFERENTA.
3) Sufletul e un paradox. Functioneaza de capul lui desi fiintele umane sunt dotate cu liber arbitru. Uite, de exemplu, nu-i poti spune sa taca. Nu-i poti spune sa nu mai planga iar cand vrea sa rada, rade cu sau fara vointa ta. Sufletul face ce vrea in noi. Degeaba corpul merge intr-o parte cand sufletul o ia in sens opus.
De multe ori n-am ascultat ce-mi spune si m-am ratacit…

Gand

"A sensible man will remember that the eyes may be confused in two ways - by a change from light to darkness or from darkness to light; and he will recognize that the same thing happens to the soul."

Plato