marți, decembrie 13, 2005

De ce e viata de cacat!

Viata e de cacat pentru ca...

... o batrana de 80 de ani e obligata sa se intretina dintr-o pensie amarata de 350.000 lei. Pentru a-si spori veniturile trebuie sa faca, muncind zi si noapte, 60.000 de plicuri pe luna pentru care mai primeste 58.000 lei, iar daca face numai 50.000 de plicuri, primeste 51.000 de lei. O persoana care a muncit toata viata e obligata, acum la batranete, sa traiasca numai cu paine si ceai, iar atunci cand reuseste sa-si cumpere, cu niste cartofi amarati. N-a mai mancat o portocala de 10 ani...

... in comuna in care stau bunicii mei, mai exista oameni care-si bat nevestele in centrul satului pana le lasa late, sub privirile indiferente ale trecatorilor.

... doua femei stau intr-un parculet si coc, la un foc facut din crengute de copaci, cartofi stricati adunati de prin gunoaie, iar atunci cand ii mananca zambesc de parca ar fi servite cu caviar de un chelner in veston negru, intr-un restaurant de lux din centrul Bucurestiului.

... o batrana cu o caciula ciudata cerseste in statia de autobuz la Aviatorilor, iar lumea o refuza constant pentru ca oamenii nu suporta cersetorii. Atunci cand strange 10.000 de lei, intr-una din zilele acestea mohorate, isi permite luxul de a bea un pahar de cafea de la chioscul din statie.

... doua fetite de pana in 10 ani sunt obligate sa cerseasca tremurand de frig prin ploaie, cu lacrimi in ochi, ca sa hraneasca niste parinti betivi care le asteapta acasa.

... cativa puradei de 4-5 ani stau intr-o intersectie, agatati de portierele masinilor care i-ar putea usor strivi, strangand maruntis pentru parintii lor. Acestia, transformati in impresari de tranzitie, stau 50 de metri mai incolo pe trotuar si ii cheama la ei din cand in cand, atunci cand isi mai aduc aminte, pentru a colecta castigul si a-l transforma intr-o sticla de lichior.

... o batrana sta la Universitate, cu o pelerina verde in cap, vegheata de o catelusa infofolita intr-o patura. In fata ei zace o pancarta pe care, cu litere tremurate, sta scris: "Ajutati o maidaneza si pe mamica ei!"

... un copil ras in cap cerseste inghetat in tramvai iar vorbele lui ies tremurate intr-o ruga soptita care nu ajunge la urechile nimanui. Coboara trist in statie pentru a astepta un alt tramvai, sperand ca va strange de ajuns cat sa-si astampere foamea care il chinuie. Speranta lui va rezista atata timp cat mai trec tramvaie pe linia aceea sinistra de la marginea Bucurestiului.

... la o casa de copii bataile sunt la ordinea zilei, mai dese decat mancarea, facand din aceasta instituie pentru copii intre 3 si 8 ani, unitate militara.

... intr-un azil sunt organizate coruri de bocitoare care suspina in liniste la capatul tineretii lor apuse, fara nici cea mai mica urma de speranta, in asteptarea mortii.

Nu trebuie sa fii atent pentru a observa toti acesti oameni. Nu trebuie sa te concentrezi pentru a gasi mizeria in care acestia subexista. Ii vezi cu coada ochiului si, de obicei, uiti de ei dupa primul colt. Nu esti obligat sa faci mare lucru pentru ei dar, pana vor fi in stare sa se ajute singuri, ai puterea de a-i mangaia. Poti schimba o vorba buna cu unul dintre ei fara a-ti fi frica ca ceilalti te privesc ciudat. Ai puterea de a le cumpara o paine fara sa simti ca saracesti iar multumirea lor, fie ea si trecatoare, nu-ti poate decat ierta cateva pacate acum in preajma sarbatorilor.
Orice om, oricat de necajit ar fi, apreciaza un semn de compasiune. Orice om, oricat de rece ar fi, poate da un semn...

5 comentarii:

Dana spunea...

Ai dreptate. Si mai cu seama acum, in spiritul sarbatorilor, vrem sa fim mai buni. Nu ca unii nu ar fi. Dar ce te faci cu cei care au intotdeauna, si nici macar acum, nu intorc o privire, si nu`si baga mana in buzunar sa se lipseasca fie si de 5000 de lei, un nimic pentru ei,o avere pentru altii.

Din pacate, lumea se transforma intr`o jungla pe zi ce trece mai mult.Daca esti mic si sarac nu supravietuiesti.

Ovidiu spunea...

Multi zic ca asta ar fi o selectie naturala a speciei umane. Daca nu rezisti in societatea asta moderna si intr-un final esti marginalizat, faci un bine lumii, dandu-te la o parte. Dar pe ce criterii se face aceasta selectie? Daca se face pe baza situatiei materiale suntem deja pierduti. Daca se face pe baza sentimentelor, mai avem o sansa...

Dana spunea...

Criteriile se cam fac dupa multa perversitate, si ipocrizie. In orice domeniu.Nu mai este suficient sa ai ceva studii si sa fii desteptatel, ca oricum nu te baga nimeni in seama,daca nu arati si top`model, in cazul fetelor, si nu mai ai si vre`o pila pe undeva sus pusa.
Per total,ne indreptam spre o mare nebuloasa.Sau sunt eu prea pesimista si vad totul in negru...who know`s?!

Anonim spunea...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»

Anonim spunea...

asta e democratia
voi ati vrut, va urez sa va bucurati de ea